• 1 tight-skinned orange
  • 1 big apple
  • 1/2 a lemon or 1 lime
  • 2 inch piece of ginger with skin – alles zusammen 467 gr.
  • 2 tsp of mulling spice
  • 75% by weight – sugar or honey – 350 gr., davon 170 gr. Rohrohrzucker, Rest weisser Zucker
  • 4 tbsp or 60ml of starter culture of choice (kombucha, ginger bug, koji water, water kefir, whey, etc. I used some kombucha and a tsp of powdered koji).
  • 65 ml frische Molke
  • ½ Zimtstange, gebrochen
  • 2 Lorbeerblätter, getrocknet
  • 2 Nelken, mit den Fingern zerkleinert
  • 2 grüne Kardamompods *
  • 6-7 Sternanissamen *
  • 2 Piment *
  • etwas Muskatnusspulver, Ingwerpulver, Muskatblütenpulver

* fein gemörsert

Slice up your fruit and each slice into quarters; ginger into thin slices. Toss everything with the mixed spice and sugar (or mix with honey). Mix in the starter culture and pack into jars. It’s usable almost as soon as it liquifies, but giving it time to ferment will make it better, as always.

16.01.2022

Schmeckt sehr alkoholisch, sehr lecker! Habe mit den Früchten einen süssen Hermannkuchen gebacken, das ist toll!!! Rest in ein kleineres Glas. Glühwein dann wohl erst Ende des Jahres, hat irgendwie nicht geklappt.